ÜRETRA DARLIĞI

Üretra Nedir

Üretranız, idrarı mesaneden penise ve idrara çıkma sırasında üretral meatustan (penisin ucundaki açıklık) dışarı taşıyan tüptür. Üretra, işeme meydana gelene kadar idrarı mesanede tutmaya yardımcı olan kaslı bir yapı olan üretral sfinkter tarafından kapalı tutulur. Üretra anatomik olarak üreme yapılarıyla bağlantılı olduğu için erkeklerdeki özellikleri kadınlardakinden oldukça farklıdır.
Erkeğin üretrası yaklaşık 18 ila 20 cm (7 ila 8 inç) uzunluğundadır ve boşalmadan önce penis boyunca uzanır. Mesaneden çıktığı anda üretra prostat bezinden geçer ve testislerden gelen seminal kanallar üretraya her iki taraftan girerek idrarın boşaltılmasının yanı sıra meni iletiminin de yolu haline gelir. Erkek üretrası iki bölüme ayrılabilir: Dış meatustan ürogenital diyaframa kadar olan dış mea, penil ve distal bulbar üretr kısım, ön üretra olarak tanımlanır ve ürogenital diyaframın proksimal kısmı olan proksimal bulbar üretra, membranöz üretra ve prostatik üretra ise arka üretra olarak tanımlanmaktadır.
Kadın üretrası vajina duvarına gömülüdür ve açıklığı labia arasında yer alır. Kadın üretrası, erkeğinkinden çok daha kısadır ve sadece 4 cm (1,5 inç) uzunluğundadır. Mesane boynundan başlar ve üretral sfinkteri geçtikten hemen sonra dışarıya açılır.

Üretral Darlık Nedir?

Üretral darlık, üretranın daralmasıdır. Darlığı olan birçok erkek, idrar yaparken artan bir rahatsızlığa ve idrar akışının yavaşlamasına sahip olacaktır. Bu yavaş yavaş gelişebilir ve idrarı çıkarmak için itme veya ıkınmaya yol açabilir. Diğerlerinde, sorun aniden ve önceden zorluk çekmeden ortaya çıkar ve acil bakım gerektirir..

Üretra darlığına ne sebep olur?

En yaygın nedenler kronik iltihaplanma veya yaralanma gibi görünmektedir. Skar dokusu yavaş yavaş aşağıdakilerden oluşabilir:

Penisinizin veya skrotumunuzun yaralanması veya skrotumun veya perineumun ata binilir tarzda yaralanması.

Bir enfeksiyon, çoğunlukla klamidya gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar.

Ameliyat veya prosedürler sırasında kateterlerin veya aletlerin üretraya yerleştirilmesi.

Skar dokusu üretranın daralmasına neden olarak idrarın akmasını zorlaştırır. Bazen, üretranın iltihaplanması veya yaralanması, darlık farkedilir hale gelmeden çok önce gerçekleşir. Diğer durumlarda darlık, üretral yaralanmadan hemen sonra olur.

Üretra darlığının belirtileri nelerdir?

Üretral darlığın en belirgin belirtisi zayıflamış bir idrar çıkışıdır. Bunun belirtileri şunları içerebilir:

  • İdrar yapmak için zorlanma
  • İdrar yaparken ağrı.
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Prostatit

Şiddetli üretral darlıkları olan bazı hastalar tamamen idrara çıkamazlar. Buna idrar retansiyonu denir ve tıbbi bir acil durumdur. Hidronefroz ve böbrek yetmezliği, idrarın yetersiz boşaltılan bir mesaneden böbreklere yedeklenmesinden de kaynaklanabilir.

Bir üretral darlık da prostat iltihabına neden olabilir. Üretranız, mesanenin hemen altında, prostat tarafından çevrilidir. Prostatın bu iltihabı prostatit olarak bilinir. Üriner yedekleme, karmaşık idrar yolu enfeksiyonlarına da neden olabilir. Bunlar antibiyotikler ve üretral darlığın tedavisi ile yönetilebilir.

 

Üretra darlık nasıl teşhis edilir?

Girişimsel olmayan testler, mesaneyi boşaltan sorunları tanımlayabilir.Ancak bir darlığı kesin olarak belirleyemez. İdrarınızın akış hızı, bir toplama cihazına idrar yaparak ölçülebilir. İşeme sonrası rezidüel hacim (idrar yapmayı bitirdiğinizde mesanede kalan idrar miktarı), mesanenin ultrason taraması yapılarak ölçülebilir. Normalde idrar yaptıktan sonra mesane boştur, ancak darlıkta idrarın bir kısmı mesanede kalabilir. İnvaziv olmayan bu testlerle; bu sorunların darlık, genişlemiş prostat, zayıflamış mesane veya başka bir sorundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek mümkün değildir.

Retrograd Ürogram: Bir üretral darlıktan şüpheleniliyorsa, bunu belirlemek ve ölçmek için bir görüntüleme prosedürü gerekecektir. Bir prosedür retrograd üretrogramdır. Bu, penisin measından (dışarıya açılan delik) fıbir kontrast madde verilerek kullanan bir X-ışını filmidir. Kontrast, darlığı ve uzunluğunu bulmak için bir X-ışını filminde ortaya çıkar. Bazen, mesane dolduğunda idrara çıkmanız istenecektir, böylece işeme işlemi sırasında darlık fark edilebilir.

Sistoskopi: Sistoskop adı verilen küçük, esnek bir kameranın penise yerleştirildiği bir prosedürdür. Bu prosedür hekiminizin idrar yolunun içini görmesini sağlar. Doktorun ofisinde yapılır ve genellikle 5 ile 10 dakika sürer. İşlemden önce, idrar yolunuza uyuşturucu bir jel sıkılarak hekiminiz sistoskopu mesanenize daha az rahatsızlık vererek geçirmesini sağlar.

Üretra darlık nasıl tedavisi nelerdir?

1. Üretral dilatasyon (Genişletme)
2. İnternal üretrotomi
3. Üretroplasti

Kısa darlıklarda önce üretral dilatasyon veya internal üretrotomi denenebilir.
Üretral dilatasyon (Genişletme): Üretra bir dizi kademeli olarak daha büyük dilatasyon aletleri ve bir sistoskop kullanılarak genişletilir.
İnternal Üretrotomi:Sistoskopun skar dokusunun (dar olan alan) halkasını kesmek ve tıkanıklık alanını açmak için özel bir aletle kullanılmasıdır.
İşlemden sonra üretral sonda genellikle üretrada 5 ile 7 gün bırakılır. Dilatasyon veya üretrotominin en yaygın sorunu darlığın geri gelmesidir, ancak bazı durumlarda bu prosedür sorunu düzeltebilir. Bundan veya idrar yollarına yönelik herhangi bir işlemden sonra bir süre idrarda kan bekleyebilirsiniz.

Üretroplasti: Dilatasyon veya üretrotomi başarısız olursa ve darlık geri dönerse, üretranın açılması açısından kalıcı bir sonuç elde etmek için üretroplasti gerekebilir. Bazı durumlarda üretra, skar dokusunun çıkarılması ve ardından üretranın uçlarının tekrar birbirine dikilmesiyle yeniden yapılandırılır, buna üretroplasti denir. Bu mümkün olmadığında üretra, yanağın iç kısmındaki dokudan, penis veya skrotumdan alınan deri flepleri kullanılarak yeniden oluşturulabilir. Bu prosedür farklı bir üretroplasti türüdür. Bu yöntemler kullanılarak üretra çoğu durumda iyi bir uzun vadeli başarı oranlarıyla yeniden yapılandırılabilir.