Bizim “basit kistler” dediğimiz böbrek kistlerinin büyük çoğunluğu kanser açısından endişe kaynağı olmasa da, görüntüleme yöntemlerinde görülen ve kanser olasılığını düşündürecek bulgular saptanabilir. Görüntüleme tekniklerinin yardımıyla kistlerin ayırıcı tanısı yapılıp kanser olasılığı açısından değerlendirilir ve ona göre kist takibi, ve tedavisi planlanır.
Mesane boşaltımı iyi huylu prostat büyümesi, prostat kanseri, nörojen mesane gibi durumlara bağlı olarak yetersiz ise ve idrar yaptıktan sonra rezidü idrar kalıyorsa mesane taşı oluşabilir. Ayrıca mesnede oluşan infeksiyonlara bağlı oluşabilmektedir.
⦁ Yaş: Böbrek kistleri yalaşdıkça görülme sıklığı artmaktadır
⦁ Cinsiyet: Erkeklerde daha sık (2-3 kat) görülmektedirler.
⦁ Böbrek taşları: böbrek kistleri için risk faktörüdür
⦁ Böbrek fonksiyon bozukluğu veya yetmezliği
⦁ Tansiyon yüksekliği
⦁ Sigara içimi basit böbrek kistlerinin oluşumunda risk faktörleri olarak belirtilmektedir
⦁ Böbrek kistleri genellikle pek şikayete neden olmazlar
⦁ Karında elle hissedilen kitle,
⦁ Yan ağrısı,
⦁ Hipertansiyon
⦁ İdrarda kanama (hematüri),
⦁ Böbrekte kistin baskısına bağlı genişleme ve tıkanıklık
⦁ Böbrek boşluğuna açılarak baloncuk oluşması(divertikül) veya divertikül ile böbrek bağlantısın kapanması ile yeni kist oluşabilir
Ultrasonografi(USG): Basit böbrek kistlerinin teşhisinde ilk tercih edilen görüntüleme yöntemidir.
Bilgisayarlı Tomografi(BT): Basit böbrek kistlerinin BT ile tanısal özellikleri USG ile benzerdir, kistin ayrıcı tanısının USG ile yapılamadığı durumlarda ya da kist açısından cerrahi işlem planlanan hastada anotomik ve damar yapılarının değerlendirilmesi açısından yaygın kullanılan görüntüleme yöntemidir.
Kistler kan damarlarına sahip olmadığından ve idrar süzen zerrecikler (nefron) ile direkt bağlantılı olmadıklarından dolayı boyanma (kontrast tutma) göstermezler. Eğer kist veya kist duvarı ve septalarında kontrast madde tutulumu varsa kist içinde damarlanma olduğunun kanıtıdır ve bu nedenle kanser yönünden yüksek şüphe uyandırmalıdır.
Manyetik Rezonans görüntüleme(MR): MR kist sıvısı hakkında daha spesifik bilgi vermesine rağmen ultrason veya BT ile elde edilenden çok fazla ve daha değerli bilgi vermez. Usg ve BT ile arada kalınan durumlarda ayırıcı tanı açısından kullanılan görüntüleme yöntemidir.
Birçok basit böbrek kistinin tanısı tesadüfen konur ve genellikle böbreğin kenarında yani konturdan taşan bir yumru şeklinde yerleşim gösterirler ve şikayet ve belirti vermezler. Basit böbrek kisti hiçbir belirti veya şikayete neden olmazsa ve böbrek fonksiyonlarını etkilemiyorsa , tedavi ihtiyacı olmayabilir.
Düzenli aralıklarla takip edilebilir. Bu takipler sırasında kistin yapısı ve boyutları değişir ve belirti ve şikayetlere neden olursa, o zaman tedavi önerilebilir.seçebilirsiniz. Bazen basit bir böbrek kisti nadirde olsa zamanla kaybolabilir
Açık cerrahinin başarı oranları yüksek olsada kiste ulaşmak için geniş bir şekilde kesi yapma zorunluğu mevcut olduğundan ve ameliyat sonrası olabilecek ağrı ve komplikasyonlar ve yara izi nedeniyle günümüz şartlarında pek tercih edilmemektedir.
Yüksek başarı oranlarına sahiptir ve açık cerrahiye göre daha az invaziv-yaralayıcı olduğu belirtilmiştir.
Tedavi kriterleri taşıyan basit böbrek kistleri kapalı laparoskopik kist ameliyatı ile güvenli ve etkili bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Düzenli aralıklarla takip edilebilir. Bu takipler sırasında kistin yapısı ve boyutları değişir ve belirti ve şikayetlere neden olursa, o zaman tedavi önerilebilir.seçebilirsiniz. Bazen basit bir böbrek kisti nadirde olsa zamanla kaybolabilir
Whatsapp İletişim