İdrar Kaçırma

İdrar Kaçırma Nedir?

İdrar kaçırma, kontrol edilemeyen ve istemsiz idrar tutamama halidir. Tıbbi adı üriner inkontinansdır. Her yaşta olabilirse de ileri yaşlarda daha sık görülür. Sürekli olarak tekrarlarsa hastalık olarak kabul edilir

İdrar Kaçırma Sık Görülen Bir Durum mumdur?

Evet. Dünya çapında 200 milyonu aşkın kişiyi etkileyen bir sorundur. Kadınların %38’inde görülebilmektedir. İdrar kaçırma, özellikle kadın hastalarda sık rastlanan ve kişilerin sosyal hayatını ciddi biçimde bozan bir sağlık problemidir.
Hastalar kontrolleri dışında gelişen bu durumdan dolayı oldukça muzdarip olmalarına karşın hijyenik nedenleri ve sosyal nedenleri bahane ederek çoğu zaman bu sıkıntılarını gizlemeyi tercih ederler

Kaç Tip İdrar Kaçırma Türü Vardır?

İdrar kaçırmanın atta yatan probleme ve bulgulara bağlı olarak 5 farklı tipte gözlenir:

 

Stres Tipte İdrar Kaçırma

Stress Tipte İdrar Kaçırma (Stres İnkontinans)

Karın içindeki basıncın artmasına neden olan (öksürme, hapşırma, gülme, ıkınma, zorlanma, ağır kaldırma, eğilme, kalkma… vs) durumlarda gözlenen idrar kaçırmadır.

Bu zayıflığın nedeni daha önceden geçirilmiş zor doğum, çok fazla gebelik, kadın hastalıklarından dolayı geçirilmiş bir operasyon, menopoz gibi sebepler olabilir

Sıkışma Tipi İdrar Kaçırma

Sıkışma Tipi İdrar Kaçırma (Urge İnkontinans)

İdrar torbasının ani kasılmaları sonucunda hastanın durduramadığı tuvalete yetişmeye çalışırken idrar kaçırmasıyla sonuçlanan tiptir.

Karışık Tip İdrar Kaçırma

Hem stres hem de sıkışma tipi idrar kaçırmasının birlikte bulunduğu durumdur.

Taşma Tipi İdrar Kaçırma (Overflow İnkontinans)

Taşma Tipi İdrar Kaçırma

Üretra (idrar torbasından dışarıya açılan yol) içerisinde olan bir darlık ya da tıkanıklık sonucu ya da idrar torbasının kasılamaması ve kendisini boşaltamaması sonucu idrar miktarının gittikçe artması, idrar torbasında yeterince yüksek basınca ulaştıktan sonra bir bardaktan suyun taşması misali dışarı idrar kaçması durumudur.

Devamlı tip idrar kaçırma (Continue İnkontinans)

Hastanın yapısal bir bozukluğundan ya da daha önceden geçirdiği radyoterapi/operasyon gibi bir tedaviden sonrası

idrar torbasında oluşan bir delikten hastanın kontrolü dışında, devamlı olarak idrar sızması durumudur.

Bu tiplerin hepsinin ayrı ayrı gözlenmesinin dışında, bir hastada birden fazla tipin eş zamanlı gözlenmesi de söz konusu olabilir

İdrar Kaçırma Ameliyatları

Stres Tip İdrar Kaçırma Tot Ameliyatı

Stres tipi idrar kaçırmada problemin pelvik taban kaslarındaki gevşeme olduğunu daha önce belirtmiştik. Bu gevşeme neticesinde mesane normalde olması gereken pozisyondan aşağı doğru kayar ve idrar kanalı ile mesane arasındaki açılanma bozulur.

Bu anlamda yapılabilecek bir çok yöntem vardır. Genellikle vücut içerisinde erimeyen bir askı materyali ile idrar kanalı yukarı doğru asılır.
Doktorunuz sizin için en uygun yöntemi seçecektir.

Bu Ameliyat Kimlerde Gereklidir

Bunu belirleyebilmek için bazı testler yapılır. Ürodinamik çalışmaların yanında idrar kanalına pamuklu bir çubuğun sokularak hastanın öksürtüldüğü ve o anda çubuğun hareketine göre mesane ve idrar kanalı açısının değerlendirildiği q tipi testi, boney testi, ped testi gibi yöntemler bu amaçla kullanılmaktadır.
İdrar kanalının (üretra) gereğinden fazla hareketli olduğu tespit edilen hastaların büzücü kas yumaklarının idrar tutmada yetersiz olduğu düşünülerek ameliyat açısından uygun olduklarına karar verilir.

Bu Ameliyatın Riskleri Nelerdir?

Ameliyatın en sık görülen risklerinden biri başarısız olması ve idrar kaçırmanın devam etmesidir. Hastanın ameliyat öncesi iyi değerlendirilmesi ve doğru yöntemin tercih edilmesi ile bu risk en aza indirgenebilir