Üreterik (veya “üreteral”) darlık, üreterlerin birinden veya her ikisinden geçen idrar akışının sınırlanmasıdır ve bu da vücudun idrar yapma yeteneğini engeller. Üreter darlığı, sınırlı semptomlar ve bir miktar devam eden idrar akışı ile hafif darlıklardan, şiddetli semptomlar ve idrar geçişinin olmadığı tam ve akut tıkanıklıklara kadar değişen şiddette ortaya çıkabilir
Üreter darlığı, üreterleri çevreleyen ameliyattan kaynaklanan yara dokusunun yan etkilerinden, prostat ve diğer kanser türleri için radyasyon tedavisine, böbrek taşı tedavisine ve ayrıca dış travmatik yaralanmaya kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bazı hastalarda ise doğumsaldır.
Üreter darlığının teşhisi tıbbi ve fiziksel muayene, röntgen görüntüleme, ultrason, bilgisayarlı taraması, MR taraması ve muhtemelen bir darlığın meydana gelip gelmediğini görmek için mesaneyi geçerek üretradan üreterlere bir skopun yerleştirildiği üreteroskopiyi içerebilir. Pyelogramlar da üreterleri ve böbrekleri incelemek için kontrast madde verilmesi ile gerçekleştirilir.
Üreter darlığının semptomları tipik olarak darlığın şiddetine bağlı olarak değişir.
Üreterik darlığın en uygun tedavisi tipik olarak hasta geçmişine, semptomların ciddiyetine ve darlığın uzunluğuna bağlı olacaktır.
Üreter darlığı semptomlarının şiddeti sınırlıysa ve hastanın günlük yaşamını etkilemiyorsa, bazı hekimler durumu sadece izlemeyi ve semptomlardaki gelişmeyi yakından değerlendirmek için sık sık takip etmeyi tercih edebilir. İzlemin yan etki veya komplikasyon olmaması gibi bir avantajı vardır ancak durumun zamanında tedavi edilmemesi riskini de beraberinde getirir.
Balon dilatasyonu tipik olarak semptomların giderilmesi için denenen ilk yöntemdir. Balon dilatasyonu genellikle lokal anestezi altında, idrar geçişini sağlamak için darlığı geren özel bir balon kateter aracılığıyla gerçekleştirilir. Balon dilatasyonu non-invazivdir, ancak geçişi sürdürmek için genellikle düzenli olarak tekrarlanması gerekir ve kanama ve enfeksiyon gibi risklere neden olur.
Darlık lazer kullanılarak da kesilip açılabilir. İnsizyonlar balon dilatasyonundan daha invazivdir ancak tipik olarak daha uzun süreli semptom rahatlaması sağlar. İnsizyondan sonra boşluğu açık tutmak ve iyileşmesine izin vermek için darlıktan bir kateter sokulabilir. Dilatasyonlardan daha etkili olsa da, bazı darlıklar bir süre sonra yeniden ortaya çıkar ve bunun üzerine yeni bir kesi veya farklı bir tedavi uygulanabilir.
Double J Kateterler, idrar akışını sağlamak için tipik olarak genel anestezi altında darlıktan sokulan uzun plastik tüplerdir. Kateterler migrasyonu (yer değiştirme) önlemek için böbreklere yerleştirilir ancak tıkanmayı önlemek için normalde her üç ayda bir değiştirilmesi gerekir. Double J kateterler ameliyattan daha az invazivdir, ancak kullanıcıda rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir ve sık değişiklik ihtiyacı nedeniyle yaşam kalitesini etkileyebilir.
Perkütan nefrostomi, idrarı boşaltmak için sırt veya yan taraftaki deriden böbreklere bir kateter yerleştirilmesidir. Kateter, idrarı toplamak için vücuda bağlanan tek kullanımlık bir torbaya bağlanır. Nefrostomi idrarı boşaltmanın etkili bir yoludur, ancak enfeksiyon ve kanama riskine neden olur, rahatsızlığa yol açabilir ve yaşam kalitesini etkileyebilir.
Üreter darlığı, tıkalı bölgenin yeniden yapılandırılarak üreteroüreterostomi adı verilen ameliyatı ile de tedavi edilebilir. Bu ameliyat, rekonstrüktif bir ameliyattır. Açık, laparoskopik (kapalı) veya robotik (robot kollarıyla yapılan kapalı ameliyat) yapılabilir. Bu operasyonlar, yan etki riski ile büyük bir ameliyatlardır ve genel olarak kateter ve stentlerden daha invazivdir.
Whatsapp İletişim