Stres İnkontinansı

Stres inkontinansı nedir?

Üriner inkontinans, idrar kaçırma demektir. Stres inkontinansı ise mesanenizin (idrar kesesi) üzerine baskı uyguladığında idrarın sızmasına neden olan durumdur. Öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda veya güldüğünüzde az miktarda idrar kaçırabilirsiniz. Zıplamak, koşmak veya ağır bir nesneyi kaldırmak gibi fiziksel efor da idrar kaçırmanıza neden olabilir.
Stres inkontinans en yaygın idrar kaçırma türüdür. Her 3 kadından 1’i hayatının bir döneminde stres inkontinans yaşayacaktır. Bu durum, erkekleri az etkilemesine rağmen yine de görülebilmektedir.

Stres inkontinansa ne sebep olur?

Stres inkontinansı, mesane ve üretra (idrarı mesaneden vücut dışına taşıyan tüp) üzerindeki ani basınçla meydana gelir. Bu basınç, üretranın içindeki sfinkter kasının kısa süreliğine açılmasına neden olarak idrarın kaçmasına sebep olur. Herhangi bir aktivite (eğilme, zıplama, öksürme, hapşırma vs) mesaneyi sıkıştırabilir.
Tahminlere göre 65 yaş üstü kadınların yarısında stres üriner inkontinans vardır. Ancak idrar kaçırma yaşlanmanın normal bir parçası olarak kabul edilmemelidir. Uygun tedavi ile daha iyi hale gelebilecek bir sorunun işaretidir.

Stres inkontinansı için risk faktörleri nelerdir?

  • Hamilelik ve doğum (özellikle normal doğum).
  • Menopoz
  • Pelvis veya belde sinir yaralanmaları
  • Obezite
  • Histerektomi gibi pelvik cerrahi öyküsü
  • Kronik öksürük
  • Diyabet
  • Prostat kanseri veya prostat büyümesi (iyi huylu prostat hiperplazisi) ameliyatı.
  • Rahim sarkması

Stres inkontinans belirtileri nelerdir?

Mesanenize baskı olduğunda idrar kaçırmak stres inkontinansın en önemli belirtisidir. Hafif stres inkontinansı, ağır egzersiz, gülme, öksürme veya hapşırma gibi aktiviteler sırasında idrar damlaları sızdırmanıza neden olabilir.
Orta ila şiddetli stres inkontinansında, ayağa kalkmak veya eğilmek gibi daha az yorucu aktiviteler sırasında bile bir çorba kaşığından fazla idrar kaçırabilirsiniz. Cinsel ilişki sırasında bile idrar kaçırabilirsiniz

 

Stres inkontinansı nasıl teşhis edilir?

Hekiminiz fiziksel bir muayene yapacak ve semptomları soracaktır. Sıvı alımınızı, banyo kullanımınızı ve idrar kaçağınızı izlemek için iki ila üç gün boyunca bir mesane günlüğü tutmanız gerekebilir. Bu bilgiler doktorunuzun tanı koymasına yardımcı olabilir.
Stres inkontinansı için testler şunlardır:

İdrar pedi testi: Evde 24 saat boyunca emici bir ped(ler) giyersiniz. Hekiminiz sızan idrar hacmini belirlemek için kullanımdan sonra pedi tartar.

İdrar tahlili: Bu test idrar örneğinde enfeksiyon belirtileri olup olmadığını kontrol eder. İdrar tahlili, idrar yolu enfeksiyonunuz (İYE) veya idrarınızda kan (hematüri) olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir. Bu belirtiler farklı bir soruna işaret edebilir.

Mesane taraması: İşediğinizde mesanenizi boşalttığınızdan emin olmak için hekiminiz bir ultrason yapabilir.

Ultrason: Pelvik veya abdominal ultrason mesanenin, böbreklerin ve diğer organların durumunu değerlendirmek için yapılır.

Sistoskopi: Bir ucunda küçük bir kamera bulunan ince bir tüpün idrar yolunuza yerleştirildiği bir testtir.

Ürodinamik test: Bu test grubu, mesanenizin ve üretranızın idrarı ne kadar iyi depoladığını ve boşalttığını ölçer.

Kadınlar için stres inkontinans tedavileri nelerdir?

  • Menopozdan sonra vajinal kasları ve dokuları güçlendiren vajinal östrojen kremleri, jeller, halkalar veya bantlar
  • Mesane ve üretrayı destekleyen takılabilir vajinal peser cihazları
  • Üretral kası geçici olarak şişirmek ve sfinkteri kapalı tutmak için üretral enjeksiyonlar
  • Üretrayı desteklemek için üretranın altına kendi dokunuzdan, donör dokudan veya cerrahi ağdan yapılmış bir askı yerleştirme ameliyatı

Pelvik taban egzersizleri (Kegels)

Pelvik taban egzersizleri (Kegel) stres inkontinansınızı iyileştirebilir. Bu egzersizler üriner sisteminizi destekleyen ve idrarınızı tutan kasları güçlendirir. Pelvik taban kaslarınızı doğru şekilde çalıştırmak ve güçlendirmek zor olabilir.
Pelvik taban bozuklukları konusunda uzmanlaşmış bir fizyoterapist doğru teknikleri öğrenmenize yardımcı olabilir. Fizyoterapistiniz, doğru kasları çalıştırdığınızdan emin olmak için biofeedback kullanabilir. Semptomların iyileştiğini görmek için 4 ila 6 haftalık düzenli egzersiz gerekebilir.

Stres inkontinansı doğal yollarla nasıl tedavi edilir?

Pelvik taban egzersizlerine ek olarak, aşağıdaki adımlar da stres inkontinansını iyileştirebilir:

  • Yüksek lifli yiyecekler yiyin ve stres inkontinansı daha da kötüleştirebilecek kabızlığı önlemek için bol su için.
  • Sigarayı veya tütün ürünleri kullanmayı bırakmak için yardım alın.
  • Sağlıklı bir kiloyu koruyun.
  • Diyabet ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklarınız varsa öncelikle tedavi olun.
  • Tuvaleti belirli zamanlarda kullanın (mesane eğitimi veya zamanlı işeme).

Erkekler için stres inkontinans tedavileri nelerdir?

Erkeklerin prostat kanseri ameliyatından sonra inkontinans geliştirme olasılığı yüksektir. Erkekler için stres inkontinans tedavileri şunlardır:

  • Prezervatif kateterleri (Texas kateterleri olarak da adlandırılır) penisi kaplar ve ucunda idrarı bir torbaya boşaltmak için bir kateter bulunur. Bu sızıntıyı yakalar ancak önlemez.
  • Üretral bulbusu (üretranın sfinkter kasına yakın üst kısmı) destekleyen cerrahi bir ağ askı yerleştirmek için erkek askı ameliyatı.
  • Siz işemek için cihazı açmak üzere bir pompaya basana kadar üretrayı kapalı tutan yapay bir sfinkter cihazı yerleştirme ameliyatı.

Stres inkontinansın komplikasyonları nelerdir?

Şiddetli stres inkontinansı utanç verici olabilir. Kendinizi endişeli veya depresif hissetmenize neden olabilir. Yetişkin bezleri ve emici idrar pedleri idrar sızıntılarını yakalayabilir, ancak koku konusunda kendinizden utanabilir veya insanların bunları giydiğinizi fark edebileceğinden endişe edebilirsiniz. Toplum içine çıkmak veya bir tuvaletten uzakta olmak istemeyebilirsiniz. Cildinizde sürekli idrar olması onu tahriş edebilir, deri döküntülerine ve yaralara yol açabilir.