Sakral Nöromodülasyon (SNM) (Sakral Sinir Stimülasyonu/Mesane Pili), mesane ve bağırsak sorunları yaşayan bazı kişilere yardımcı olabilecek, pelvik sinirleri uyaran tedavi yöntemidir. Başarılı olduğu durumlarda, hayat değiştiren bir terapi olabilir. Tüm tedavilerde olduğu gibi, herkes için uygun değildir ve hekiminiz bunu belirleyecektir.
Sakral Nöromodülasyon (SNM): Konservatif seçeneklerin (yaşam tarzı ve diyet değişiklikleri, ilaç tedavisi veya biofeedback gibi), ilaç tedavilerinin ve minimal invaziv (botoks, hidrodistansiyon vs) diğer yöntemlerin işe yaramadığı durumlarda bir tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkar.
Bazı hasta gruplarında mevcut tek tedavi olabilir. Kronik üriner retansiyonu olan hastalarda bilinen tek tedavi şekli temiz aralıklı kendi kendine kateterizasyon (TAK) veya kalıcı suprapubik/transüretral kateterlerdir. Bazen TAK ağrılı ve travmatik bir süreç olabilir ve SNM etkili bir tedavi alternatif sunar.
1- Aşama prosedürü (test aşaması): Sakral sinire yakın olacak şekilde belden kalıcı bir elektrot yerleştirilir. Diğer ucu, sırt boyunca derinin altından tünelle geçirilen ve deriden çıkan geçici bir kabloya bağlanır. Bu elektrot ameliyattan sonraki gün harici bir SNM’ye bağlanır. Bu harici cihaz, değerlendirme süresince bir kemere takılan bir pil barındırır Prosedürde, kalçalarınız ve beliniz üzerinde üç küçük kesi yapılması ve bunları sabitleyen dikişler olabilir. İşlem normalde 1 saatten kısa sürer ve 1 gün hastanede yatmanız gerekebilir.
Geçici tel yerleştirildikten sonra eve gidip günlük hayatınıza devam edecek ve bu test sırasında tuvalet alışkanlıklarınızı yeni bir günlüğe kaydetmeye devam edeceksiniz.
Ortalama 2-8 haftalık değerlendirmeden sonra, hekimiz sonuçları size açıklayacak ve tartışacaktır. Fayda görüp görmeyeceğinizi değerlendirmek için çeşitli ölçümler kullanılacaktır. Belirtilerinize bağlı olarak bu ölçümler; testten önce ve sonra idrar kaçırma ataklarının sayısının kaydedilmesi, yaşam kalitesi değerlendirmesi ve hasta memnuniyetidir. Genel olarak semptomlarınızda ve bulgularınızda %50’den fazla gerileme olması, kalıcı pil aşamasını geçebileceğinizi gösterir.
Değerlendirmenizin başarısız olması durumunda, geçici kablo klinikte çıkarılacak ve hekiminiz testi tekrarlamayı düşünecek veya diğer seçenekleri sizinle konuşacaktır.
2. Aşama prosedürü (kalıcı implant aşaması): Daha önce implante edilen kalıcı elektroda bağlanan kalıcı pilin yerleştirilmesidir. Genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilen bu işlem sırasında ciltten çıkan geçici kablo çıkarılır. Kalıcı implant genellikle üst kalçadaki derinin hemen altına yerleştirilir. Yaklaşık 3×4 cm büyüklüğündedir. Sırtın alt kısmına da ince bir kablo yerleştirilir ve cihaza bağlanır.
Normal pil ömrü, pilin boyutuna, kullanılan sinyalin genliğine ve sürekli veya döngüsel olarak kullanılmasına bağlı olarak 5 – 10 yıl arasında değişmektedir.
Sakral sinir stimülasyonu (SNS) olarak da bilinen sakral nöromodülasyonun (SNM) 1990’larda kullanılmaya başlanmasından bu yana idrar, bağırsak ve pelvik tabanın kronik işlev bozukluğunun yararlı bir tedavisi olduğu kanıtlanmıştır. Sakral sinir, kişinin mesane, bağırsak ve pelvik tabanını ve bunların işleviyle ilgili kasları kontrol eder. Cihaz cerrahi olarak implante edilir ve sakral siniri hafif elektriksel darbelerle uyarır. Kişinin mesane doluluk hissini ve işeme isteğini algılamasını sağlar. Ayrıca hastanın mesanesini kendiliğinden ve tamamen boşaltmasına yardımcı olur.
Hastalar, implant hakkında herhangi bir hastane, doktor veya diş hekimini bilgilendirmek için her zaman yanlarında taşıyabilecekleri bir el programlayıcısı ve cihaz kartı alırlar.
Mağazalardaki ve havaalanındaki hırsızlığı önleme ve güvenlik sistemleri SNM nedeniyle devre dışı kalabilir. Bu sistemler SNM’yi de olumsuz etkileyebilir. Herhangi bir güvenlik cihazını atlatma izni almak için cihaz kimlik kartı yetkili birine gösterilebilir.
Cihazlar: Bazen, mıknatıslı buzdolabı ve ses hoparlörleri gibi ev aletleri SNM ile etkileşime girebilir ve bu durumda SNM’nin yeniden başlatılması gerekebilir. SNM kapalı olsa bile yakındaki güçlü elektrikli aletlerin ucu etkileyebileceğini ve bunun da ani ve kısa bir şok veya sarsıntıya neden olabileceğini unutmayın.
Spor ve Egzersiz: Ameliyattan sonraki ilk üç ay içinde, sağlayıcılar hastaların ağır kaldırma ve yorucu egzersizlerden, özellikle de eğilme veya bükülme hareketlerinden kaçınmalarını önermektedir. Ancak ata binme, kayak ve temas sporları daha fazla kurşun veya elektrot kırılması ile ilişkili görünmektedir.
Hamilelik: SNM’nin hamilelik üzerindeki etkisi büyük ölçüde bilinmemektedir. Bu nedenle, bir aile kurmayı planlıyorsanız veya hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez SNM’nizi hastane tarafından kapattırmanız tavsiye edilir. SNM’ye sahip olmanız elektif sezaryen olmanız gerektiği anlamına gelmez. Herhangi bir obstetrik müdahale için karar, kadın doğum uzmanına aittir.
Üniversite Hastaneleri ile Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde (eğitim kliniği olan); Üroloji. Nöroloji ve Psikiyatri kliniklerince oluşturulacak konsey kararınca ve bu 3 (üç) branştan hekimin birlikte bulunduğu heyet raporuna istinaden bedeli Kurumca karşılanır.
Genel Endikasyonlar
a) 55 (elli beş) yaş altında olmalı.
b) Hasta cihaz hakkında bilgilendirilmeli ve hastanın cihazı kullanabilecek bilişsel ve psikolojik yetide olup olmadıgı psikiyatri konsültasyonu ile belgelendirilmeli.
e) Noroloji konsultasyonu ile işeme bozukluğuna neden olabilecek bir bozukluğunun olmadıgının belgelendirilmesi.
ç) Kalıcı implantasyona geçmek için, test aşamasında klinik semptom ve bulgularda en az %50 azalma saptanmış olmalıdır.
Tıbbi endikasyonlar
a) Kronik uriner retansiyonu
1) Bu sürecin en az 1 (bir) yıl devam ettigi hastalara uygulanmalı.
2) Ürodinamik olarak:
1- Mesane kapasitesi ve kompliyans normal olmalı
2- İntravezikal obstruksiyon olmamalı
3- Detrusör kontraksiyon bozuklugu olmalı ve bu durumun etyolojisinde miyojenik nedenler olmamalı
b) Refraktör idyopatik aşırı aktif mesane
1) Antimuskarinik ve intradetrüsör botulinum toksin enjeksiyonu tedavisine cevap vermeyen ve en az 2 (iki) yıldır izlemde olan hastalarda uygulanabilir.
c) Ağrılı mesane sendromu (interstisyel sistit)
1) Bu tanıyı aldıktan sonra en az 5 (beş) yıl geçmiş ve yapılan tüm oral ve intravezikal tedavilere cevap vermeyen hastalara uygulanabilir.
Whatsapp İletişim