İnterstisyel Sistit (İS) Nedir?

İnterstisyel sistit (İS) nedir?

Günümüzde mesane ağrısı sendromu (MAS/İS) olarak bilinen interstisyel sistit, mesane bölgenizde (suprapubik bölge) kronik (uzun süreli) ağrı, basınç veya rahatsızlık hissidir. Buna ek olarak, en az altı hafta boyunca sık idrara çıkma ihtiyacı (sıklık) ve ani idrara çıkma dürtülerine (aciliyet) neden olur.

İnterstisyel sistit/mesane ağrısı sendromu kimleri etkiler?

Herkes İS/MAS’a yakalanabilir. Ancak, aşağıdaki durumlarda daha büyük risk altında olabilirsiniz:

  • Kadınsanız
  • 30 yaş ve üzerindeyseniz.
  • Kronik ağrıya neden olan başka bir rahatsızlığınız varsa.

İnterstisyel sistit/mesane ağrısı sendromunun belirtileri

İnterstisyel sistit/mesane ağrısı sendromu belirtileri kişiden kişiye değişir. Hafif veya şiddetli olabilirler. Ayrıca sürekli olabilir veya sadece ara sıra ortaya çıkabilir.

  • Mesane bölgenizde ağrı.
  • Mesaneniz dolarken basınç veya rahatsızlık.
  • İdrar sıklığı.
  • İdrar aciliyeti.
  • Sadece az miktarda işeme.

İS/MAS nedenleri

Hekimlerve tıbbi araştırmacılar İS/MAS’ın sebenini tam olarak anlamamaktadır. Ancak ilişkilendirilen durumlar vardır:

  • Otoimmün hastalıklar
  • Alerjiler
  • Mesane yüzeyindek bozukluklar
  • Vasküler hastalık (vaskülopati)
  • Mast hücrelerinizdeki anormallikler (alerjik semptomlara neden olan hücreler)
  • İdrarınızda anormal maddelerin varlığı (proteinüri vs.)
  • Tanımlanamayan enfeksiyonlar

 

İS/MAS teşhisi

IC/BPS’yi teşhis etmek için herhangi bir spesifik test yoktur. Hekiminiz bazı testler isteyebilir:
Mesane günlüğü: 2 ila 3 gün boyunca sıvı alımınızı, yaptığınız idrar sayısı, miktarı ve idrar kaçırmanız olduysa ne kadar olduğu not edilmelidir
İdrar tahlili (idrar testi): İdrarırınız mikroskopla incelenecek ve idrarınızda kan (hematüri), organizmalar, mikroplar, irin veya beyaz kan hücreleri gibi enfeksiyon belirtileri arayacaklardır. Enfeksiyon var ise antibiyotik tedavisi almanız gerekebilir. Tedaviden haftalar veya aylar sonra idrarınız enfeksiyon belirtisi yoksa ve semptomlarınız devam ediyorsa, hekiminiz interstisyel sistit/mesane ağrısı sendromu tanısı koyabilir.
Sistoskopi: Hekiminiz, mesane kanserini ekarte etmek amacıyla idrar yolunuzdan mesanenizin içine bakmak içinözel bir alet (sistoskop) kullanacaktır. Hekiminiz, üretranızda ağrı hissetmemeniz için genellikle uyuşturucu bir jel kullanır. Nadir durumlarda, genel anestezi kullanılabilir.
Biyopsi: Hekiminiz sistoskop ile mesanenize girecektir. Daha sonra mesane kanseri de dahil olmak üzere diğer durumları ekarte etmek için mesane duvarınızdan ve üretranızdan (idrarın vücudunuzdan geçtiği tüp) doku örneği almak için ince bir iğne kullanacaktır.
Hidrodistansiyon ile anestezi altında sistoskopi. Hekiminiz mesane hidrodistansiyonu (germe) yapabilir. Sistoskopi yapacaklar ve mesanenizi suyla doldurarak mümkün olduğunca büyük (maksimum kapasite) şişirecekler. Bu işlem mesanenizdeki ülserleri veya çatlakları ortaya çıkarabilir. Mesane distansiyonu ağrılı olduğu için genel anestezi gerektirir. Birçok kişi bu işlemden sonra interstisyel sistit/mesane ağrısı sendromu semptomlarında geçici bir rahatlama yaşar.

İS/MAS tedavi yöntemleri

İS/MAS’ı tedavi etmenin birçok yolu vardır. Tedavilerinin amacı semptomlarınızı hafifletmektir.
Hekiminiz vücudunuzun her tedaviye nasıl yanıt vereceğini tahmin edemez. Vücudunuzun nasıl tepki verdiğini görmek için çeşitli tedavilerle muhtemelen bir deneme yanılma sürecinden geçeceksiniz. Belirtileriniz ortadan kalkabilir veya daha şiddetli hale gelebilir. Belirtileriniz kaybolsa bile daha sonra geri dönebilir.
Diyet değişiklikleri: IC/BPS’si olan bazı kişiler belirli yiyecek ve içeceklerin semptomlarını kötüleştirdiğini (tetiklediğini) bildirmektedir. Her gün ne yediğinize ve ne kadar içtiğinize dair bir günlük tutun. Semptomlar başlamadan ve/veya alevlenmeden önce ne yiyip içtiğinizi not etmek, hangi yiyecek ve içeceklerden kaçınmanız gerektiğini öğrenmenize yardımcı olabilir.
İS/MAS semptomlarına neden olabilecek yaygın yiyecek ve içecekler şunlardır:

  • Alkol
  • Yapay tatlandırıcılar
  • Kafein
  • Gazlı içecekler
  • Çikolata
  • Domates
  • Meyve suları

Fiziksel aktivite: Egzersiz ve fiziksel aktivite IC/BPS semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir. (yürüyüş, bisiklete binme, hafif esneme veya yoga vs)
İS/MAS’ınız varsa, stres alevlenmeleri tetikleyebilir. Stresi tanımayı ve yönetmeyi öğrenmek semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir. 

Fiziksel terapi: Pelvik kaslarınız mesanenizi yerinde tutar ve işediğiniz zamanı kontrol etmenize yardımcı olur. Germek ve özellikle pelvik kaslarınızı gevşetmek İS/MAS semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Mesane yeniden eğitimi: Mesane ağrınız varsa, mesaneniz dolu olmasa bile ağrı veya aciliyet hissettiğiniz anda tuvaleti kullanma alışkanlığı edinmek kolaydır. Vücudunuz sık sık tuvalete gitmeye alışabilir. Mesane yeniden eğitimi, idrarınızı daha uzun süre tutmanıza yardımcı olarak bu alışkanlığın üstesinden gelmenize yardımcı olur. Mesaneyi yeniden eğitme pratiği yapmak için, ne sıklıkta işediğinizi ve ne sıklıkta işeme dürtünüz olduğunu gösteren bir günlük tutmanız gerekir. Süreyi kademeli olarak artırmanıza yardımcı olması için günlüğünüzü kullanın.

Ağızdan alınan ilaçlar: Bazı ilaçlar semptomların azalmasına yardımcı olabilir.
Mide yanması ilaçları, vücudunuzdaki asit miktarını azaltarak belirtilerinizi azaltmaya yardımcı olabilir.
Antidepresanlar, düşük dozda antidepresanlar ağrınızı azaltabilir.
Hidroksizin, mesanenizden histamini uzaklaştırmaya yardımcı olan bir antihistamindir.

Mesane instilasyonları: Hekiminz, idrar yolunuzdan mesanenize kadar bir kateter yerleştirecektir. Daha sonra mesanenizi dimetil sülfoksit (DMSO), bir steroid ve uyuşturucu bir ilaç içerebilen bir ilaç karışımı ile dolduracaklardır. 

Mesane germe (hidrodistansiyon): Hekiminiz, mesanenizi steril suyla doldurarak mesanenizi esnetir ve tutabileceği idrar miktarını artırır. Bu aynı zamanda beyninize mesanenizin ağrı içinde olduğunu söyleyen aşırı aktif sinir uçlarını baskılayabilir.

Sinir stimülasyonu: Sinir stimülasyonu (nöromodülasyon tedavisi) aciliyet ve sıklığı azaltarak etki eder.
Sakral nöromodulasyon (SNM)
Perkutan tibial sinir stimulasyonu (PTNS)
Botulinum toksin enjeksiyonları: Hekiminiz bir sistoskop aracılığıyla mesane kasınıza botulinum toksini (botox) enjekte eder. Düşük dozlarda olan botoks kasları felç eder ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Her 6 ila 9 ayda bir botoks enjeksiyonlarına ihtiyacınız olabilir.
Ameliyat: Şiddetli semptomlarınız varsa ve diğer tedavilere yanıt vermiyorsa, hekiminiz daha invaziv bir ameliyat önerebilir. Mesanenizin bir kısmını (parsiyel sistektomi) veya tamamı alınabilir (sistektomi).
Mesane ve pelvik tabanı tedavi etmenin yanı sıra, doktorunuz ağrınızın bir kısmına neden olabilecek hormon dengesizlikleri, endometriozis veya bağırsak sorunları gibi diğer durumları da dikkate almalıdır.

 

İnterstisyel sistit/mesane ağrısı sendromu geçer mi?

İS/MAS’ı olan çoğu insan hayatları boyunca tedaviye ihtiyaç duyar. Tedavi almazlarsa semptomları geri dönebilir. Aktif olarak İS/MAS tedavisi görürken bile alevlenmeler yaşayabilirler. Bazı insanlar tedaviye iyi yanıt verir. Semptomları yavaş yavaş iyileşir ve hatta kaybolur. Belirtilerinizin iyileşmeye başlaması birkaç hafta, hatta aylar sürebilir.

Alevlenmelerinizin süresini ve şiddetini azaltmaya yardımcı olacak öneriler

  • Bir alevlenmenin başladığını hissettiğiniz anda yardımcı olabilecek ilaçları alın.
  • İdrarınızı konsantrasyonunu azaltması için fazladan su için.
  • Karın bölgenize veya perine bölgenize (cinsel organlarınız ile rektum arasındaki boşluk) bir buz torbası veya ısıtma yastığı yerleştirin.
  • Ilık bir oturma banyosu yapın.
  • Bacaklarınızı iki yana açarak çömelerek pelvik taban kaslarınızın gevşemesine yardımcı olun. .
  • Rahatlama tekniklerini deneyin.
  • Dar pantolonlar, çoraplar, taytlar ve korseler dahil olmak üzere karnınıza baskı yapan sıkı giysilerden kaçının.
  • Cinsel ilişki alevlenmeleri tetikliyorsa, ilişkiden önce ağrı kesici ilaçlar alın.