Vezikovajinal Fistül

Vezikovajinal fistül nedir?

Vajinal fistül, vajinanızı başka bir organa bağlayan alışılmadık bir açıklıktır. Bu anormal açıklık, mesane ile vajina arasında olduğunda vezikovajinal fistül denir. Bu açıklık sürekli idrar kaçırmaya neden olur vajinanızdan sürekli idrar sızıntısına neden olur

Vezikovajinal fistülün (VVF) belirtileri nelerdir?

VVF’nin birincil belirtisi sürekli vajinal akıntı ve vajinal ilişkide ağrıdır. Ancak fistül küçükse, idrara çıktıktan sonra sulu akıntı tek belirti olabilir.
VVF’nin diğer semptomları:
Karın ağrısı
İshal
Ateş
Bulantı ve kusma
Açıklanamayan kilo kaybı

Vezikovajinal fistüle (VVF) ne sebep olur?

VVF doğuştan olabilir, yani onunla doğmuş olabilirsiniz. Ancak daha sık olarak edinseldir, yani başka bir tıbbi olay veya yaralanmanın sonucudur.
Konjenital VVF, nadir görülen bir durumdur. Dünyada VVF’nin en yaygın nedeni jinekolojik veya diğer pelvik cerrahi sırasında mesanenizin yaralanmasıdır. Jinekolojik kanser nedeniyle veya radyasyon tedavisinin bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir.
Birçok düşük ve orta gelirli ülkede, VVF’nin en yaygın nedeni uzamış veya tıkanmış doğumdur. Rahim kasılmaları güçlü olsa bile fetüs doğum kanalına giremediğinde doğumun engellendiği kabul edilir. Bu durumda, fetüsün baş veya omuz gibi kısımları pelvise baskı yapar ve çevredeki dokuların yaralanmasına neden olabilir.
Bunların yanında bazı diğer sebepler:
Doğum sırasında travma (aletlerin kullanıldığı yardımlı normal doğumlar gibi)
Enfeksiyonlar ve iltihaplı hastalıklar
Yabancı cisimler (peserler gibi)
Ci̇nsel travma ve şi̇ddet
Vajinal lazer prosedürleri

 

Vezikovajinal fistül (VVF) nasıl teşhis edilir?

VVF’nin doğru şekilde teşhis edilmesi ve ameliyattan önce bu konuda mümkün olduğunca fazla bilgi edinilmesi önemlidir. Teşhis için yapılacak bazı testler vardır:
Fiziksel muayene: Fistülün olduğu bölge iltihaplanma veya diğer anormallikler açısından incelenecektir. Bu, onarım için en iyi cerrahi yaklaşımın belirlenmesine yardımcı olabilir.
Görüntüleme testleri: Hekiminiz, mesane ve rahmınizin nasıl göründüğünü, fistül veya deliğin tam olarak nerede geliştiğini görmek için pelvik röntgen, bilgisayarlı tomografi isteyeblir.
Çift boya testi: Bu testte mesaneniz maviye boyanmış bir solüsyonla doldurulur ve ardından vajinanıza bir tampon yerleştirilir. Tampon maviye dönerse, bir VVF mevcuttur.
Sistoüretroskopi: Sistoskopi de VVF’nin tam olarak nerede olduğunu netleştirmeye yardımcı olabilir. Bu, tedavi planlamasına daha fazla yardımcı olabilir.

Vezikovajinal fistül (VVF) için tedavi nedir?

Erken tespit edilen, küçük ve kanserli olmayan VVF’ler için, deliğin kendiliğinden kapanmasını sağlayabilecek konservatif tedaviler etkili olabilir. Bu tedaviler:

Kateter: Semptomlarınıza azaltma amacıyla, bazı istemsiz kas hareketlerini durdurmaya yardımcı olan antikolinerjikler adı verilen ilaçlarla birlikte 2 ila 8 hafta boyunca bir kateter yerleştirilebilir.+


Elektrokoagülasyon: Bu prosedür, VVF etrafındaki mukozal tabaka adı verilen en içteki doku tabakasını çıkarmak için elektrik akımından gelen ısıyı kullanır. Ardından, bir kateter yerleştirilecek ve siz iyileşirken 2 ila 4 hafta boyunca yerinde bırakılacaktır.

Konservatif tedavi başarısız olursa veya uygun bir yöntem değilse, cerrahi onarım yapılabilir:

Laparoskopik: Laparoskopik cerrahi, açık cerrahiye bir alternatiftir. Küçük bir kamera ve tüp kullanılarak, küçük bir kesi veya kesik açıklığı yoluyla ameliyat gerçekleştirilir.

Robotik: Robotik cerrahide, hekime robotik bir alet yardımcı olur.

Transvajinal: Transvajinal cerrahi sırasında ameliyat vajinadan geçilerek gerçekleştirilir.

Açık transabdominal: Bu ameliyat karın bölgesinde açık bir kesi içerir.

Fistül onarımı ameliyatı sırasında, idrar kaçırmayı durdurmak için idrarın vajinanıza sızdığı açıklık kapatılır. Mesanenizde herhangi bir hasar varsa, ek işlemler gerekebilir.