Mesane Botoksu

Mesane Botoksu

Mesaneye enjekte edilen Botoks iyi tolere edilir ve en yaygın yan etkisi idrar yolu enfeksiyonudur.

Botoks Nedir?

Botoks (botulinum A toksini), lokal olarak enjekte edildiğinde kasları geçici olarak felç eden bir ilaçtır. Botoks genellikle kozmetikte kullanımı ile bilinir, ancak aslında bir takım tıbbi duruma yardımcı olabilir.Botoks, Clostridium botulinum (bakteri) organizmasından türetilen bir nörotoksindir.Bu organizma göller, toprak ve ormanlar dahil olmak üzere birçok doğal ortamda bulunabilir.Botoks, nörolojik hastalıkların neden olduğu aşırı aktif mesane, idrar kaçırma ve spastik mesaneler için ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onaylı bir tedavidir.Botoks, mesane kasını geçici olarak felç eder ve etkileri yaklaşık 6 ay sürer.

Doğru kullanılmadığı takdirde çok zehirli bir madde olabilir. İnsanlara küçük konsantrasyonlarda enjekte edildiğinde sinir hücrelerinden gelen sinyallerin kaslara ulaşmasını engelleyebilir.
Kasların kasılması için sinirlerin, sinir uçlarının kas hücreleriyle buluştuğu yerde kimyasal bir haberci olan asetilkolin salgılaması gerekir. Botoks asetilkolin salınımını engelleyerek kas hücrelerinin kasılmasını önler.

Botoks enjeksiyonları aşırı aktif mesane veya inkontinansı nasıl tedavi edebilir?

2013 yılında FDA Botoks’un aşırı aktif mesane (AAM) tedavisinde kullanılmasını onaylamıştır. Bu onay, bu tedavi seçeneğinin idrar kaçırma ve multipl skleroz veya parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalıklardan kaynaklanan şiddetli spastik mesaneler için kullanılmasına yönelik önceki onayı genişletti.

Botoks, aşırı aktif mesane veya inkontinansı tetikleyen sinyalleri engellemeye yardımcı olmak için sinirleri yatıştırarak çalışır. Bu ilk basamak tedavi olmamalıdır ancak hem erkekler hem de kadınlar için ameliyattan önce iyi bir seçenek olabilir.

Botoks tedavi prosedürü

Botoks yapılmadan önce, hastanın idrar yolu enfeksiyonu olmadığından emin olmak için bir test yapılacaktır. Eğer varsa, tedavi yeniden planlanacaktır.

Doktor, idrarın vücuttan çıktığı açıklık olan üretradan bir sistoskop sokarak bir sistoskopi gerçekleştirir. Botoks, sistoskop aracılığıyla hastanın mesane kasının belirli bölgelerine bir dizi hızlı enjeksiyonla verilir.
Botoksun etkisini göstermesi 24-72 saat sürebilir, ancak nadir durumlarda daha uzun sürebilir.

Her 100 hastadan yaklaşık 6’sı tedaviden sonra katetere ihtiyaç duyar. Bu gerekliyse, doktor tedavi öncesinde kateter sürecini anlatacaktır. Bu, hastanelerde bulunanlardan daha küçük bir kateterdir ve kolayca gizlenebilir.

Yan Etkileri

Botoks enjeksiyonları genellikle iyi tolere edilir, ancak hastanın idrarını yaptığı ilk birkaç seferde yanma veya batma olabilir. Hastalar ayrıca tedaviden hemen sonra idrarda kan görebilirler.
Aşırı aktif mesane veya inkontinans tedavisinde botoks kullanımının en yaygın yan etkisi idrar yolu enfeksiyonudur. Diğer yan etkiler arasında yorgunluk, ağrılı veya zor idrara çıkma ve mesanenin geçici olarak idrar yapamaması (idrar retansiyonu) sayılabilir.

Enjeksiyonların sıklığı

Botox’un etkileri yaklaşık 6 ay sürer ve hasta faydaların azaldığını fark ettiğinde yeniden enjekte edilmesi gerekir. Hastalar tedaviler arasında en az üç ay beklemelidir, ancak bu tedavinin kaç kez kullanılabileceği konusunda bir sınırlama yoktur.

Mesane Botoksunun benzer tedavilerle karşılaştırılması

Botoksun aşırı aktif mesane veya inkontinans için birçok faydası olabilir. Bu, her yaştan insan için ideal bir tedavi olabilir. Yaşlı hastalar için bu tedavi, vücuda daha az zarar vereceğinden ameliyata tercih edilebilir.
Mesane için Botox enjeksiyonları, oral ilaçlar, sakral nöromodulasyon (SNM) veya perkütan tibial sinir stimülasyonu (PTNS) için çoğu sigorta kapsamı ile karşılaştırılabilir maliyettedir.

Ağızdan alınan ilaçlar: Botoks enjeksiyonları, hastanın her gün bir hap alma ihtiyacını azaltır. Botoks enjeksiyonlarının dezavantajı, hastaların yeni enjeksiyonlar yaptırmak için yaklaşık 6 ayda bir doktora gitmeleri gerekmesidir.

 

Sinirleri uyarmak: SNM ve PTNS, iki tür sinir stimülasyonu tedavisidir. Bu tedaviler, mesane ve bağırsak fonksiyonunu değiştirebilen sakral sinire elektrik stimülasyonu kullanır.

SNM, tedavisinin botoks’a göre bir avantajı, önceden zaman taahhüdüne sahip olması ve çok fazla takip bakımı gerektirmemesidir.

Botoks, PTNS’den daha az bir zaman taahhüdü gerektirir, çünkü PTNS hastaları başlangıçta 12 haftalık tedaviye ihtiyaç duyar.